понедельник, 24 августа 2020 г.

 

Чим жила Вінниця у перший рік незалежності

Новий міський голова На Всеукраїнському референдумі за незалежність України проголосували 95 % вінничан. У травні 1992 року міським головою обирають Дмитра Дворкіса. Він змінює на посаді Миколу Костіна, який головував лише рік. Костін запам’ятався тим, що підписав угоду з британським містом-побратимом Пітерборо. Був запеклим футбольним вболівальником, написав гімн вінницькій «Ниві» та видав збірник віршів.


Демонтаж пам’ятника Леніна 20 травня, з площі перед міською радою прибирають пам’ятник Леніна. Влада боїться масових заворушень, тому демонтаж почали о другій годині ночі. Площу оточили міліцією і роботи тривали до ранку. Ленін простояв перед міськрадою 20 років.
Далі його вивезли на склад у Сабарів, звідки п’ятитонна бронзова скульптура зникла. Цього ж року площу Леніна перейменовують у Майдан Незалежності.


Інфляція Все частіше карбованці називають «фантиками». Їх відмовляються приймати на автозаправках — у Вінниці таких дві. Карбованці-купони залишались в Україні офіційною валютою до 1996 року. У серпні влада попереджає про подорожчання. До цього часу ціна за буханку хліба зросла з 5 карбованців — до 30–40 карбованців, кілограм цукру — з 9 до 50 карбованців. З травня Вінниця їла «чужий» хліб — французький, канадський, американський і навіть одеський. Ціна на природній газ для населення зростає у 5 разів.


 Біженці з Придністров'я На територію області прибувають біженці з Придністров'я. Там тривають сутички між молдавською поліцією та гвардійцями Придністров’я. Кордон у Вінницьку область перейшли більше ста сімей. Найбільший потік біженців у Піщанський та Чечельницький райони. Сепаратисти закликають українців приєднатися до повстання. Прикордонники вилучають листівки, які намагаються провести на територію області. 


Реконструкція "Урожаю" Починається реконструкція ринку Урожай. До нього прибудовують дах площею 1180 квадратних метрів. Сюди планують переселити плодоовочевий відділ і створити від 300 до 500 додаткових місць для торгівлі.
Поклади золота На території Могилів-Подільського району знаходять великі поклади золота. Виявилось, що про золото було відомо раніше, але геологи його засекречували до кращих часів. Розповідають, що поклади вінницького золота біля Дністра схожі на родовище Карлінг у США. Уже є проекти експлуатації родовища, яке, очевидно, має стати одним із найбільших в Україні.
Посилання на джерело: 
https://vn.20minut.ua/Nashe-mynule/seks-shop-lenin-ta-pokladi-zolota-chim-zhila-vinnitsya-u-pershiy-rik-n-10921238.html

Комментариев нет:

Отправить комментарий