среда, 16 января 2019 г.



Агрегатний завод Вінниці
   В 1954 році на розі сучасних вулиць Батозької та Коцюбинського звели триповерхову адміністративну будівлю «Агрегатного заводу». Будівля до сьогодні майже не зазнала зовнішніх змін. От площа Героїв Сталінграду (Привокзальна – назва з 2015 р. – ред.) з 50-х років минулого століття змінилась - на той час по проспекту М. Коцюбинського до площі була прокладена трамвайна колія.
   Цегляна триповерхова будівля адміністративного корпусу заводу збудована по проекту київського архітектора П.Калениченка. Архітектор вдало використовує розташування адмінбудинку на куті території заводу, який зорієнтований на привокзальну площу, і стає одним із акцентів площі. Автор підкреслює об'ємно-архітектурне рішення будинку кутовою вставкою на куті у вигляді 4-х поверхової башти із вежою. Загальне архітектурно-об'ємне рішення будівлі виконано з застосуванням неокласицистичних елементів, які поширюється на той час в архітектурі нових будинків в часи відбудови міста в повоєнні роки (1946-1950 рр.). В 1954 році завершується будівництво триповерхового адміністративного корпусу агрегатного заводу, який стає яскравим прикладом адмінбудинку в забудові в м. Вінниці у 1950-х роках.
Довгий час від площі Перемоги до площі Героїв Сталінграду (Привокзальної) мальовничим зеленим елементом проспекту слугував бульвар та існували колії для трамваю, які були розібрані, а дерева зрізані в 1970-х роках для розширення проїжджої частини проспекту








Комментариев нет:

Отправить комментарий