понедельник, 7 января 2019 г.



Плюси і мінуси правління Микити Хрущова
І. Плюси
1. Викриття культу особи Сталіна. Реабілітація сотень тисяч незаконно репресованих. Відносна демократизація суспільства.
2. Прийняття «Програми миру», основна теза якої - запобігання війни між державами з різними соціальними системами.
3. Укладання Договору про заборону ядерних випробувань у трьох сферах: атмосфері, космосі і під водою.
4. Скорочення Збройних сил СРСР на одну третину (1,2 млн чоловік) і зменшення непомірних військових витрат.
5. Пенсійна реформа, яка торкнулася десятків мільйонів громадян. При Хрущові вперше на пенсію можна було жити.
6. Реформа сільського господарства: колгоспники, що перебували практично на становищі кріпаків, стали отримувати гарантовану грошову оплату за працю. Їм видали паспорти, дозволили переходити в інші колгоспи і виїжджати до міста.
7. Масове житлове будівництво. Наприклад, в 1956 р. Темпи будівництва в Москві обігнали темпи приросту населення.
8. СРСР домоглася найбільших досягнень в галузі науки і техніки. Перша в світі атомна електростанція (1954), перший супутник (1957), перший космонавт (1961).
9. Освоєно 30 млн га цілинних земель.
10. Відкрита «залізна завіса», пожвавився культурний обмін з зарубіжними країнами. Радянські люди потихеньку почали їздити за кордон.



ІІ. Мінуси
1. Розстріл робочої демонстрації в Новочеркаську (1962). Вважається, що загинули 26 людей, 58 поранені, 7 засуджені до вищої міри.
2. Хрущов не противився звеличення власної особистості. Якщо в 1963 р. Його портрет у центральних газетах був надрукований 120 раз, то за неповний 1964-й - більше 140!
3. Обіцяв, що «нинішнє покоління радянських людей житиме при комунізмі». І не виконав ...
4. У результаті непродуманої військової реформи величезна кількість офіцерів залишилися без роботи, житла та цивільної спеціальності.
5. Обіцяв за кілька років «наздогнати і перегнати Америку» з виробництва м'яса, молока і масла на душу населення. І не виконав ...
6. З 1963 р. почалися регулярні закупівлі зерна за кордоном.
7. Хрущов проводив політику перешкоджання утримання худоби в особистій власності громадян, через що загинули мільйони голів худоби.
8. При ньому була побудована Берлінська стіна (1961), що стала символом протистояння соціалізму і капіталізму.
9. Повсюдне, незважаючи на природу, культивування кукурудзи. «У всіх областях і краях Союзу, - стверджував популярний за Хрущова віршик, - може давати врожай кукурудза».
10. Боротьба з «нездоровими явищами в мистецтві» за допомогою адміністративно- державних методів (від парткомів до бульдозерів).



Комментариев нет:

Отправить комментарий